Care sunt tipurile de ambalaje folosite la curierat?

In functie de marimea, greutatea si consistenta coletelor, echipa de curieri adapteaza ambalajele pentru curierat pentru a livra produsele in siguranta, fara incidenta si fara a fi afectate de factorii externi ca si diferentele de temperatura, descarcarile electrice sau socurile mecanice pe care le pot suferi pachetele.

In functie de natura materialului din care sunt obtinute, ambalajele pot fi din sticla, din metal, lemn, din plastic sau din alte material complexe. Acestea sunt destinate si produselor alimentare, industriale, dar si produselor periculoase.

Spre exemplu, ambalajele din plastic sunt confectionate din polietena (este un compus stabil, rezistent si folosit pentu fabricarea pungilor), polipropilena (material rezistent la temperaturi scazute, folosit la realizarea recipientelor sterilizate), polistiren si clorura de vinil (utilizat la fabricarea seringilor, flacoanelor, cutiilor sau foliilor).

Ambalajele din plastic au foarte multe avantaje, iar majoritatea echipelor de curierat stiu acest lucru. Acestea sunt nealterabile, sunt usoare si au rezistenta termica la temperature joase sau inalte. Cu un aspect de prezentare atragator, impermeabile la gaz, apa sau aer, ambalajele din plastic izoleaza atat produsele alimentare, cat si cele de alta natura. Avand un pret scazut, acestea sunt folosite de multe firme de curierat pentru ca pachetele livrate sa-si pastreze integritatea si sa nu fie alterate.

Un alt tip de ambalaje sunt cele de protectie. Sunt amplasate intre produsul ambalat si amblajul exterior. Firmele de curierat tin cont de gradul de protectie de care este nevoie in momentul transportului. Spre exemplu, separatoarele de carton ofera protectia atunci cand sunt impachetate mai multe produse intr-o cutie, asigurand rezistenta la variatiile de temperatura, dar si in cazul unui soc fizic.

Foliile cu bule sunt foarte utilizate in cadrul curieratului, deoarece acest bule de aer formeaza un strat care amortizeaza socurilor fizice. Separatoarele de carton sunt si ele utilizate pentru ca, spre exemplu, sticlele transportate sa nu se ciocneasca una de cealalta.

Folosirea hartiei la ambalaje este eficienta deoarece se poate modela la formele si dimensiunea dorita, se pot inscriptiona (fara eticheta), au costuri mici, se pot recicla fiind biodegradabile, iar unele pot impiedica imprastierea grasimilor sau uleiurilor.

De asemenea, ambalajele din lemn au o rezistenta buna la uzura, la socuri mecanice, sunt ecologice si au o conductibilitate electrica mica. Cutiile din lemn industrial se folosesc mai ales pentru transportul coletelor grele si voluminoase.

Ambalajele cartonate sunt folosite si ele destul de des de majoritatea firmelor de curier, deoarece sunt formate din hartie groasa, putin flexibila si compacta. Acestea sunt de 5 tipuri: cartonul plat, duplex, triplex, ondulat si microondulat. Acestea sunt ecologice si nepoluante, flexibile, igienice si ieftine. Au o rezistenta foarte buna la amortizarea socurilor, sunt rigide, rezistete la acizi sau hidrocarburi si pot fi tiparite. Le gasim disponibile intr-un numar mare de forme si dimensiune.

Legarea coletelor este folosita pentru a fixa incarcaturile pentru a le proteja de socurile pe parcursul transporturilor. Se folosesc benzi si folii de poliester si chingi care sunt impletite. Avantajul acestora este mare, comparativ cu metodele folosite in trecut (platbanda sau cablu de otel). Acestea sunt mai usoare, mai putin costisitoare, sunt elastice, asigurand o fixare activa.

Pe lista ambalajelor pentru curierat sunt si ambalajele ecologice, destinate protectiei mediului inconjurator, acestea fiind reciclate si depozitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *