Ligament incrucisat genunchi – ce este de facut?

Este important sa cunoastem cat mai multe detalii despre corpul nostru pentru a putea evita situatiile neplacute sau nefericite in care putem fi pusi. Este important sa stim ca genunchiul este o articulatie intens folosita, motiv pentru care la acest nivel pot aparea probleme cu diverse grade de severitate. Drept urmare, femurul, tibia si rotula sunt structurile osoase care intra in componenta acestei articulatii. Conectate la aceasta articulatie mai sunt si ligamentele si cartilajul, care au rolul de a stabiliza genunchiul.

Daca ligamentele se rup intr-un fel sau altul sau sufera niste probleme, automat nici noi nu mai avem stabilitate si forta necesara pentru a ne descurca fara un ajutor din exterior.

Ramai la acest articol daca vrei sa vezi daca suferi de ligament incrucisat genunchi, dar si ce este de facut daca te regasesti intr-o astfel de situatie.

Ce simptome intampini daca ai ligament incrucicat la genunchi?

Daca ai ligamentele incrucisate rupte, genunchiul lezat este foarte umflat si dureros la nivelul articulatiei, neputand fi flexat si intins complet. Aceasta rupere de ligamente poate fi simtita ca „cedarea” articulatiei genunchiului in timpul anumitor miscari – miscari normale, de fiecare zi, precum urcatul scarilor sau pot aparea doar in timpul activitatilor fizice solicitante, precum practicarea sportului. Cu trecerea timpului, instabilitatea articulatiei genunchiului poate contribui la deteriorarea cartilajului si chiar la uzura prematura a articulatiei.

Ce cauze si factori de risc putin intalni la ruperea de ligamente incrucisate?

Ruperea ligamentului incrucisat anterior se poate intampla in mai multe situatii:

  • Daca schimbi brusc directia de mers;
  • Daca te opresti brusc in timpul alergarii sau incepi sa alegi tare fara sa te incalzesti inainte cu o alergare usoara;
  • Daca aterizezi intr-o pozitie incorecta din saritura

S-au efectuat diverse studii care au aratat ca la femeile care practica sportul de performanta, incidenta rupturii de ligament incrucisat anterior este mai mare decat in cazul sportivilor de performanta de sex masculin. Probabilitatea mai mare de rupere a ligamentului incrucisat  in cazul femeilor poate fi datorata diferentelor de conditie fizica, de forta musculara si de control neuromuscular. Alte cauze de risc mai ridicat in randul femeilor pot fi:

  • diferentele de conformatie a pelvisului si de ax ale membrelor inferioare
  • laxitate ligamentara crescuta
  • efectul estrogenilor asupra structurilor ligamentare.

Aceste leziuni ale ligamentului incrucisat anterior apar cel mai adesea in cazul sportivilor de performanta sau la persoanele foarte active, care practica un sport in mod frecvent. Este adevarat ca unii sportivi sunt mai predispusi la aceste leziuni fata de altii cum ar fi: schiorii, rugbistii, atletii care practica diverse tipuri de sarituri. Acesti sportivi sunt, de obicei, mai susceptibili la ruptura de ligament anterior a genunchiului.

In ce poate consta tratamentul pentru ligament incrucisat genunchi?

Tratament care consta in intenventie chirurgicala. In aceasta situatie, ligamentul nu se vindeca prin imobilizare, astfel incat operatia pentru ruptura de ligamente incrucisate este, uneori, imperativa, iar pentru a reda stabilitatea genunchiului este nevoie de reconstructia acestuia. Medicul chirurg ortoped va inlocui in interventia chirurgicala ligamentul rupt cu o grefa de tesut, o matrice care va fi populata cu celule si se va transforma intr-un nou ligament.

Tratament conservator, care nu este chirurgical.  Este adevarat ca un ligament incrucisat anterior rupt complet nu se va vindeca fara operatie, insa acest lucru nu inseamna ca operatia este obligatorie. In cazul in care celelalte zone ale genunchiului sunt neafectate, medicul poate recomanda variante terapeutice simple, nechirurgicale, printre care se numara: purtarea unei orteze, kinetoterapie, fizioterapie.

Asadar, daca suferi leziuni sau rupere de ligament incrucisat genunchi cel mai bine este sa apelezi mai intai de toate la sfatul medicului ortoped, care stie cel mai bine ce este de facut, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa te informezi cat de bine poti inainte de tratamentul pe care il vei urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *